Gimnazija Zaječar

 Gimnazija Zaječar je jedna od najstarijih škola u Srbiji, osnovana 1836. godine. Školu pohađa 360 učenika uzrasta od 14 do 19 godina i zaposleno je 40 nastavnika. U okviru škole djacima su na raspolaganju četiri smera: društveni-jezički, prirodni, IT i opšti smer.

Više od 10 godina radimo sa AFS (američka terenska služba), međunarodnom organizacijom za razmenu studenata, i svake godine nekoliko učenika ide na godišnje obrazovanje u zemlje širom sveta. Studenti iz drugih zemalja (Turske, Meksika, Italije, Tajlanda, Novog Zelanda, Nemačke ...) prisustvuju našoj godišnjoj razmeni.

Izabrani smo kao jedan od 20 školskih ambasadora za projekat STEM etikete i druga smo škola u Evropi koja je dobila STEM stručnu etiketu. U saradnji sa učenicima iz Španije naši studenti su osvojili glavnu nagradu na STEM4IOUTH i posetili CERN. Sarađujemo sa Scientik projektom i radimo na primeni više eTvinning projekata u našoj školi.


Naši učenici su učestvovali na mnogim regionalnim, državnim i međunarodnim takmičenjima i u poslednje tri godine osvojili 10 državnih nagrada iz fizike i 11 iz matematike. Matematika i fizika se posebno izdvajaju po broju nagrada, zbog čega planiramo da doprinesemo projektu iz ovih predmeta. Takođe planiramo da podelimo znanje stečeno našim trenutnim KA1 projektom o učenju zasnovanom na problemima.

 

 

 

 This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.