Novosti

Turski partneri su za nas napravili nešto posebno. Nadamo se da će se ova situacija uskoro završiti, kako bismo mogli da putujemo i da se uživo sastanemo sa prijateljima.

Do tada ćemo uživati ​​u fotografijama na ovim posterima.

 

 

 

Predstavljen naučni rad inspirisan projektom "From game to STEM"

Nastavnici Gimnazije Zaječar Dragana Sekulić Pilipović i Mladen Šljivović predstavili su svoje naučne radove na međunarodnoj konferenciji „Daroviti i životna sredina – porodica, obrazovno, poslovno“ u organizaciji MENSA Srbija od 24. do 26. septembra u Beogradu.
Oba nastavnika potpisuju naučni rad „Potraga za blagom – razvijanje veština 21. veka u međunarodnim timovima kroz Erazmus + projekte“.
Polazna osnova za ovaj rad bio je projekat From game to STEM, u kome Gimnazija učestvuje kao koordinator.
 
 
ERASMUS dani u ŠPANIJI
 
 
U periodu od 13. do 15. oktobra 2021. proslavili smo Erazmus dane u IES Santisima Trinidad, sa ciljem da širimo vest o našim Erazmus+ projektima. Učenici su imali priliku da se upoznaju sa projektom FROM GAME TO STEM, kao i sa zemljama partnerima, zahvaljujući igrama kao što su Trivia, „pogodi odakle pesma dolazi“, ili „poveži slavnu ličnost sa zemljom“.
Imali smo priliku da informišemo studente o predstojećim procesima selekcije i učešće je bilo uspešno.
 
 
LTT u Turskoj
 

Dugo očekivana mobilnost u okviru projekta je konačno počela. Ekipe iz svih zemalja učesnica sele se u Manavgat.
 
 
Prvi dan mobilnosti
 
Danas je bio dan upoznavanja i druženja sa ostalim učesnicima projekta. Na početku je bilo otvaranje i prezentacije svih učesnika.
 

 

Popodne smo imali izlet do vodopada i antičkog grada Side. Drevni grad Side je istorijsko i turističko područje koje privlači sve koji posećuju region Sidea. Side je, pored svoje veličanstvene prirodne lepote, grad istorije i kulture koji je ugostio mnoge civilizacije i još uvek nosi tragove ovih civilizacija. Drevni grad Side je prva poznata metropola u istoriji sa akvaduktima, agorom, fontanama, spomenicima, školama, hramovima, bogomoljama, kupatilom, bolnicom i amfiteatrom. Grad, koji je živeo za vreme Grka, Lidijanaca, Persijanaca, Rimljana, Seldžuka i Osmanlija, poznat je kao trgovački i lučki grad.

Videli smo antičko pozorište Side, Monumentalnu fontanu Nimfej, Muzej Side, Atinu i Apolonov hram. Proveli smo lepe trenutke družeći se sa novim prijateljima i spremni smo za naporan rad koji nas čeka sutra.

Izjava našeg domaćina Onura Arslana:

 

 

Drugi dan mobilnosti

 

Drugi dan mobilnosti u Turskoj protekao je u radnoj atmosferi. Imali smo dve radionice: Arduino i 3D dizajn i Pint. Učenici su radili sledeće lekcije iz Arduina: Kako rade semafori?, Knight Rider kolo, Jednostavna pravljenje klavira pomoću zujalice i pravljenje džojstika. Od 3D Design-a i Pint-a uradili su: 3D dizajn sa Tinkercad-om, 3D štampanje napravljenih dizajna i merenje napona, lemljenje lemilom, ožičenje, korišćenje matične ploče i kratkospojnih kablova.

Nastavnici su na sastanku razgovarali o svojim utiscima tokom proteklih dana, a svi su se složili da je organizacija odlična, da su časovi učenicima zanimljivi i da rado rešavaju zadatke. Učitelj Vojčeh je rekao da je učenicima interesantno da kada pišu program odmah vide rezultat svog rada i njegovu primenu.

Izjava koordinatora projekta iz Poljske Marcina Hościłowicza:

 
Treći dan mobilnosti


Treći dan je takođe bio veoma zanimljiv. Ujutru su učenici radili na Arduinu i snimili kratke video zapise o svojim utiscima tokom proteklih dana o mobilnosti. Popodne smo imali obilazak Asdpendosa, vodopada Duden i starog grada Kaleici. U pauzi smo imali radni ručak sa diskusijom o IKT i STEM u učionici.

 

 

Utisci učesnika:

 
 
 
 
 
Četvrti dan mobilnosti

Početkom četvrtog dana čekalo nas je iznenađenje, kratka predstava u izvođenju Crnog pozorišta. Bilo je veoma zanimljivo jer većina učenika nikada ranije nije videla nešto slično. Odmah nakon toga nastavili smo sa radionicama. U okviru Arduino radionice, učenici su radili sledeće lekcije: Određivanje temperature vazduha (korišćenje LCD-a), Izrada jednostavnog senzora za parkiranje, Izrada digitalnog merača, Uključivanje i isključivanje svetla pomoću IC daljinskog upravljača i Kontrola motora preko Bluetooth-a. U popodnevnim časovima učenici su radili radionicu: Crno pozorište. Za vreme odmora učenici su se odlično zabavljali i razmišljali uz „ples pingvina“.

Evo šta su rekli studenti iz Turske:

„Mislim da je to bio veoma dobar projekat. Učenici su bili uspešni i mi smo se zabavili. Cilj je bio i da putujemo i da učimo. Mislim da smo uradili oboje.“ – Gokce

„Naravno, projekat je nešto što doprinosi svima, to je jako dobra šansa da otkrijete nove ljude, novu kulturu, nova mesta, a na primer naučite stvari za koje niste znali gde idete. - Deniz

  

Utisci nastavnika iz Španije, David Piña Garcia & Luis José Rodríguez Gómez:

 
Peti dan mobilnosti
 

Čak i poslednjeg dana mobilnosti u Turskoj, fokus je bio na učenju kroz rad. Učenici su radili na složenijim zadacima u okviru Arduino radionice: instalacija automobila kontrolisanog Bluetooth-om sa Arduinom, Robotičko kodiranje za automobil koji kontroliše bluetooth i trka automobila kontrolisanog Bluetooth-om.
Na sastanku sa domaćinima, nastavnici su analizirali protekle dane i izneli svoje utiske. Razgovarali su o STEM i kreativnom obrazovanju i ukazali na značaj i uticaj koji IKT ima za STEM i savremeno obrazovanje.
Na kraju je svim učesnicima mobilnosti dodeljen sertifikat.
 
 
 
 
 
 


 


 
Prezentacija učesnika iz Poljske:
 
 
 
Prezentacija učesnika iz Španije:
 
 
Utisci učesnika iz Bugarske:
 
 
 
 
LTT u Španiji
 
(23.4-30.4.2022.)

Svi partneri stigli su na aerodrom u Madridu. Sačekali su nas ljubazni domaćini i svi smo krenuli u Baezu.
 
 
Prvi dan mobilnosti


Na početku je bilo otvaranje i prezentacije svih učesnika. Nakon toga, učenici i nastavnici su odigrali Kahoot kviz „Zabavne činjenice o našim zemljama“ u kojem je nastavnica Mira iz Bugarske blistala svojim poznavanjem zemalja učesnica.
Usledilo je kreiranje internacionalnih timova i upoznavanje škole kroz igru Potraga za blagom. Igrali su razne igre kroz koje su se svi učesnici bolje upoznali i družili.
U popodnevnim časovima učenici su učestvovali u raznim radionicama na kojima smo se sastajali, družili i radili na Početnim saznanjima o hemiji.
 
 
 
 
Drugi dan mobilnostiDrugi dan mobilnosti u Španiji protekao je u radnoj atmosferi. Imali smo dve radionice: Hemijski test, mirisi i Tehnike separacije: prečišćavanje maslinovog ulja. U testu su učenici proveravali svoje znanje iz hemije sa željom da na kraju ove mobilnosti ono bude mnogo veće.
 

Popodne smo bili u poseti fabrici za proizvodnju maslinovog ulja. Primena tehnika razdvajanja u saradnji sa El Alcazar Olibaeza. Ljubazni domaćini iz fabrike proveli su nas kroz ceo proces dobijanja ulja. Od mesta isporuke maslina do završnog pogona gde se ulje pakuje u flaše i limenke.
 
 

Treći dan mobilnosti


I treći dan mobilnosti u Španiji protekao je u radnoj atmosferi. Imali smo dve radionice: Određivanje kiselosti maslinovog ulja i Pravljenje sapuna od maslinovog ulja. Pravljenje sapuna nije tako komplikovan i dug proces. Svaka grupa je uspela da napravi svoj sapun. Ono što nam se nije dopalo je to što nismo mogli odmah da operemo ruke s njim, jer proces sušenja sapuna traje nekoliko dana.

 
Posetili smo Ubedu (UNESCO Svetska baština). Posetili smo centar za uzgoj i proizvodnju maslina i maslinovog ulja. Učenici su naučili i kako se zove najkvalitetnije maslinovo ulje i kako proveriti kvalitet maslinovog ulja. Testiranje maslinovog ulja bilo je veoma interesantno, u stvari, malo ko je pogodio koje je ulje dobro. Svakako je dobro što smo nakon predavanja i vežbi postali pravi mali stručnjaci u izboru dobrog maslinovog ulja.
 
 
 
 
 
 
Četvrti dan mobilnosti


Četvrtog dana učenici su radili u grupama i pripremali pitanja teškog nivoa za igru. Posle odmora, učenici su igrali Escape Room u hemijskoj laboratoriji.
Rešavajući hemijske zadatke, učenici su pokušavali da nađu izlaz iz sobe. Bila je to veoma zanimljiva i edukativna aktivnost.
 
 
 
Peti dan mobilnosti


Poslednjeg dana mobilnosti otišli ​​smo u posetu Granadi. Posetili smo Alhambru i Palacios Nazarije. Nakon posete ovom prelepom mestu imali smo radni ručak u centru sa temom Šta možemo učiniti da učenici bolje saznaju o hemiji oko sebe?
Kasnije smo posetili naučni park. Tema ove posete je ubediti učenike da STEM može biti zabavno. Samo su se dobro proveli u parku i naučili i proverili mnogo toga.
 

Nakon svih aktivnosti, svim učesnicima su uručeni sertifikati.
 
 
 
Ovako se bugarski tim seća našeg najnovijeg LTT-a:
 
 
Ovako se španski tim seća našeg najnovijeg LTT-a:
 
 
  
Video koji je pripremio poljski tim:
  
   
Video koji je pripremio srpski tim:
 
 

LTT u Srbiji

(22.5-28.5.2022.)

Svi partneri stigli su na aerodrom u Sofiji. Sačekali su nas ljubazni domaćini i svi smo krenuli u Zaječar.

  
Prvi dan mobilnosti

Počinjeli smo pozdravnim govorom i predstavljanjem tradicionalne srpske pesme i tradicionalnog srpskog plesa. Svaka škola je pripremila prezentaciju kojom je upoznala ostale učesnike sa zemljom iz koje dolaze i školom koju predstavljaju. To je bio dobar početak da naučimo nešto jedni o drugima i samim tim se osećamo ugodnije.
 

Nakon toga, upoznali smo se sa poznatim matematičarima i fizičarima iz zemalja učesnica projekta. Nakon prezentacije, svi učesnici su imali priliku da učestvuju u Kahoot kvizu sa zanimljivim pitanjima. Kroz zanimljiva pitanja, učesnici su saznali mnoge zanimljivosti o zemljama iz kojih dolaze partneri i poznati naučnici.
 
 
Nakon zvaničnog dela, usledio je set igara za učesnike projekta. Neke igre su bile lake, ali na neke su zahtevale da se ozbiljno pomučimo. U svakom slučaju, svi su se zaista zabavljali i opustili. Ideja je bila da se učenici bolje upoznaju, da razbiju barijere i predrasude koje imaju.
  
 
Posle ručka i kraćeg odmora, popodnevna radionica je imala za cilj pripremu zadatka iz matematike za video igricu, koja je finalni proizvod ovog projekta. Učenici su bili podeljeni u međunarodne timove i svaka grupa je imala zadatak da osmisli 5 zadataka na zadatu temu. Kasnije su učenici predstavili svoje zadatke i davali ih na rešavanje drugim timovima. Neke grupe su same savladale određene zadatke, dok je drugima bila potrebna pomoć. Zajedno smo pripremili preko 25 zadataka koji su spremni za video igricu.
 
 
Drugi dan mobilnosti

Jutro smo proveli na Arheološkom nalazištu Romulijana, koje datira iz 4. veka. Učenici su naučili mnogo o Rimljanima i njihovom načinu života, ali i o rimskim brojevima i zanimljivostima o njima. Podeljeni u međunarodne timove, rešavali su zadatke koristeći rimske brojeve. Neki od njih su bili laki, ali su ih neki zadaci ozbiljno namučili.
 
 
U popodnevnim časovima učenici su imali radionicu o veštinama javnih prezentacija kreiranja akcionog plana o aktivnostima nakon LTT-ja. Po povratku u svoje zemlje, svi učesnici će imati radionice sa ostalim vršnjacima, na kojima će ih naučiti svemu što su naučili na ovoj mobilnosti. Na ovoj radionici su naučili i vežbali kako da svoja znanja prezentuju svojim vršnjacima. Kako ih zainteresovati za određenu temu i kako zadržati njihovu pažnju. Napravljen je plan aktivnosti za diseminaciju po povratku kući.
 
 
Uveče su nastavnici imali pešačku turu sa vodičem po gradu. Nakon toga smo imali radionicu i diskusiju o svakodnevnoj primeni STEM-a.
 
 
 
Treći dan mobilnosti

Ovaj dan proveli smo u Sokobanji, mestu poznatom po tvrđavi iz turskog perioda, izvorima mineralne vode i pećinama. Učenici su imali zadatak da dokažu da je STEM svuda oko nas. Tako su odgovarali na pitanja: Kako su matematika i fizika uključeni u arhitekturu - STEAM koncept Ramonde, zašto je planina Rtanj u obliku piramide i kako je taj oblik povezan sa geografskim položajem, šta čini vodu na izvorima mineralnom, kako su Turci podizali ogromne tvrđave na vrhu brda ako nisu imali mašine, kako fizika utiče na ogromne stene u pećinama i njihov vekovni položaj, na jednoj od radionica su utvrdili da su matematika i biologija usko povezane, iako se u početku činilo netačnim. Ispitivali smo ravnotežu i dobili smo zadatak da koristimo fiziku da objasnimo koncept ravnoteže.
 
 
Uveče (iako vidno umorni od mnogih zahtevnih aktivnosti koje smo imali tokom dana) imali smo Pub kviz. Svi učesnici su bili podeljeni u međunarodne timove i odgovarali na različita pitanja vezana za sve zemlje učesnice, STEM i poznate naučnike. Dodeljene su nagrade pobedničkoj ekipi Pub kviza. Pobednici su uživali u pobedi i kesi punoj slatkiša iz Srbije. Nagrade su dodeljene i timu koji je pobedio u lovu na blago, koji je sproveden onlajn, tokom korone 2020.
 
  
Ovo je samo deo fenomenalne atmosfere koja je vladala tokom cele večeri:
 
  
 

Četvrti dan mobilnosti
 
Ovaj dan je bio izdvojen za potragu za blagom. Učenici su podeljeni u međunarodne timove. Svaki tim dobija prvi zadatak čije rešenje ih vodi do sledeće lokacije, na kojoj dobijaju naredni. Imali su 8 različitih lokacija širom grada. Uz igru, ideja je bila da upoznaju grad i nauče nešto o Zaječaru. Zadaci su bili vezani za matematiku i fiziku. Zadaci su bili logički i nije bilo važno koliko godina imaju. S obzirom na to da su ekipe bile mešovite i po naciji i po godinama, bilo je važno da svaki učesnik može da doprinese rešavanju zadatka. Pošto smo 2020. imali potragu za blagom, ali onlajn, bilo je zanimljivo uporediti ponašanje učenika sada kada su uživo sa svojim timom.
 
 
Popodne smo posetili Muzej u Zaječaru i proverili da li STEM uključuje istoriju? Šta je proporcionalnost? Kakva je maketa Romulijane u poređenju sa palatama koje smo videli prethodnog dana? Koji je koeficijent proporcionalnosti koji bi odgovarao modelu koji smo videli? Na ova i mnoga druga pitanja odgovorili su učesnici projekta. Zanimala ih je masivnost skulptura koje su videli u muzeju, pa su raznim zakonima fizike objasnili kako su skulpture i stubovi, teški više od tone, uspeli da se prevezu na određene lokacije pre mnogo vekova kada nisu imali modernu mehanizaciju.
 
 
 
Peti dan mobilnosti


Poslednjeg dana imali smo radionicu kako da napravite sopstveni muzički instrument koristeći zakone iz fizike i matematike i kasnije smo sastavljali pitanjia iz fizike za video igru.


U popodnevnim časovima održana je svečana dodela nagrada. Sredili smo utiske o mobilnosti i izneli ideje za sledeći sastanak. Šta je moglo biti drugačije. Svi učesnici smatraju da je mobilnost bila veoma dobro organizovana i da su svi proveli divnih 7 dana u Zaječaru. Na dodeli sertifikata svaka ekipa imala je zadatak da izvede po jedan svoj nacionalni ples, igru, pesmu... Bilo je veoma zanimljivo videti različite kulture na delu.
 
 
 
 
Nakon ceremonije dodele sertifikata, imali smo „igru za rastanak“ u kojoj se svaki učesnik zahvalio jednom od učesnika iz određenog razloga. Bilo je zanimljivo čuti šta je učesnicima važno, a koliko su razloga za zahvalnost imali pokazala je mreža koju smo napravili od konca.
 
 
Utisci tima iz Bugarske:
  
 
Utisci tima iz Španije:
  
 
 

From game to STEM i saradnja u cilju podrške darovitim

Predstavljen naučni rad inspirisan projektom „From game to STEM“

 

Nastavnici Gimnazije Zaječar Mladen Šljivović, Dragana Sekulić Pilipović, Nataša Stanojević, Srđan Stanojević predstavili su svoje naučne radove na međunarodnoj konferenciji „Saradnja u cilju podrške darovitim“ koju je od 23. do 25. septembra u Beogradu organizovala MENSA Srbija. Nastavnici potpisuju naučni rad „Primena elemenata igre u učenju, kao način podrške učenicima“. Polazna osnova za ovaj rad bio je projekat „From game to STEM“, u kome učestvuje Gimnazija.

Erasmus dani u Španiji
 
 
Tokom prošlog četvrtka i petka (13. i 14. oktobra) proslavili smo Erazmusove dane u IES SANTISIMA TRINIDAD različitim aktivnostima. Tokom pauze, učenici koji su učestvovali u različitim mobilnostima su izvodili igre i kvizove o partnerskim zemljama i sa njima delili svoja iskustva. 13. popodne održana je Dan otvorenih vrata sa porodicama koje su zainteresovane za buduće učešće svoje dece. Preneli smo LTT-ova iskustva, razjasnili nedoumice i probali lokalna peciva.

 
Erazmus dani u Zaječaru


U petak 14.10.2022. Zaječarska gimnazija otvorila je svoja vrata nastavnicima iz cele istočne Srbije koji su želeli da podele svoja iskustva u radu na Erazmus projektima sa svojim kolegama.

Škola domaćin predstavila je dva svoja projekta „Od igre do STEM“ i „Ekološki otisak“. Pored Zaječarske gimnazije svoje projekte predstavilo je još 16 škola.

Pored škola iz Timočke krajine, predstavile su se i gostujuće škole iz Slovenije, Mađarske i Turske. Ceo skup organizovala je Zaječarska gimnazija uz podršku Erazmus ambasadora Mladena Šljivovića.
 
LTT u Poljskoj
 

Suwalki, Poljska

3rd-7th Oktobar 2022.

 

Svi partneri su stigli na aerodrom u Varšavi. Ljubazni domaćini su sačekali goste i svi su se uputili ka Suvalkiju.

Prvi dan mobilnosti

 

Mobilnost u Suvalkiju u Poljskoj organizovana je od 3-7. Oktobra 2022. Prvog dana mobilnosti organizovana je prezentacija svih učesnika, a zatim su formirane međunarodne grupe učenika za učešće u igri Potraga za blagom – Istraži grad. Tokom igre učesnici su, pored međusobnog upoznavanja, imali priliku i da upoznaju grad domaćin.

Organizovan je kviz sa pitanjima iz nauke i zemalja učesnica. Učenici su podeljeni u međunarodne timove. Svi su se zabavili i mnogo naučili.

 

Drugi dan mobilnosti

 

Utorak, 4. oktobar, proveli smo na jezeru Vigri gde su učenici učestvovali u aktivnosti Istraži vodu u divljini – proučavanje beskičmenjaka u jezeru Vigri i života u šumi.
Učenici su dobili zadatak da istraže prisustvo beskičmenjaka i jezera Vigri koje pripada istoimenom nacionalnom parku. Dobili su kante, sito, duboku pravougaonu posudu i krenuli u plićak jezera.
Uzeli su vodu sa površine jezera u posudu, zatim su kofom sastrugali dno jezera i procedili kroz sito, a talog stavili u pravougaoni sud. Nakon toga su sa dna jezera vadili veće kamenje i tražili veće beskičmenjake koje su takođe stavljali u kontejnere.

 

 

 

 

Učenici su potom otišli ​​u laboratoriju gde su pincetama i kašikama odvajali beskičmenjake u Petrijeve posude. Beskičmenjake su posmatrali dvogledom i zapisivali podatke u pripremljene tabele.

Na ovaj način učenici su prošli kroz proces utvrđivanja i zaključivanja čistoće vode u jezeru Vigri.
Druga grupa učenika hvatala je insekte u šumi, beležila vrste i ispitivala starost drveća u šumi.

 

 

  

  
Treći dan mobilnostiUčenici su učestvovali u radionici Šta se krije u vodi- Vodeni svet.

Učenici su tokom radionice ispitivali sastav vode u jezeru Vigri uzimajući vodu sa površine jezera, pazeći da ne uzimaju pesak sa dna, a zatim su u laboratoriji radili ispitivanja čistoće unošenjem raznih supstanci u uzorci vode.

Nakon radionice, imali smo priliku da obiđemo prirodnjački muzej, a potom i manastir Kamaldolese.

Uveče je organizovano „Kulturno veče“ gde se svaka ekipa predstavila igrom i pesmom iz svoje zemlje.

 

Četvrti dan mobilnosti

 

Naziv aktivnosti je bio Voda koja je stvorila Pejzaž. Svi učesnici mobilnosti imali su priliku da posete prirodu regiona Suvalki i najdublje prirodno jezero Hanči. Uživali smo u prirodnim lepotama regiona.

Po povratku sa izleta, učenici su prisustvovali seminaru Šta znamo o vodi, a zatim su podeljeni u pet grupa čiji je zadatak bio da naprave prezentacije. Svaka grupa je dobila zadatak.

  • Prva grupa: Prisutne ugrožene biljne vrste svake zemlje učesnice mobilnosti (Srbija, Turska, Bugarska, Poljska i Španija).
  • Druga grupa: Ugrožene životinjske vrste u Srbiji, Turskoj, Bugarskoj, Poljskoj i Španiji.
  • Treća grupa: Invazivne vrste biljaka u Srbiji, Turskoj, Bugarskoj, Poljskoj i Španiji.
  • Četvrta grupa: Razlike i sličnosti u životu vodenih životinjskih vrsta u Srbiji, Turskoj, Bugarskoj, Poljskoj i Španiji.
  • Peta grupa: Biljni svet u vodama Srbije, Turske, Bugarske, Poljske i Španije.


Uveče su domaćini organizovali druženje u hotelu u kome smo odseli.

 

 

Peti dan mobilnosti

 

Poslednjeg dana mobilnosti učenici su prezentovali rezultate svog istraživanja i prezentacije koje su pripremili prethodnog dana. Nakon kraće pauze, uručeni su sertifikati, čime je zvanično okončan program mobilnosti u Poljskoj. Nakon toga, nastavnici su nastavili međusobno druženje, a učenici su sa svojim domaćinima proveli još jedno prijatno popodne.

Intervuju bugarskog tima nakon mobilnosti u Poljskoj:

 

 LTT u Bugarskoj

(Trojan, 28.11-2.12.2022.)

 

Svi partneri su stigli na aerodrom u Sofiji. Ljubazni domaćini su sačekali goste i svi su se uputili ka Trojanu.

  

Prvi dan mobilnosti

Početak aktivnosti uveličali su predsednik opštine Trojan, direktor škole, kao i predstavnici projektnog tima iz škole Vasil Levski. Svaki tim se predstavio prezentacijom i na taj način upoznao učesnike sa školom, gradom i državom iz koje dolaze.

Tema ove mobilnosti je „IKT u igricama“, pa smo počeli da se igramo. Nakon svečanog otvaranja, podeljeni smo u međunarodne timove i dobili smo prve zadatke. Ideja je bila da se upoznamo, da upoznamo Trojan i da se zabavimo. Svi zadaci vezani za važne lokacije u gradu i zanimljivosti o njima. Prvo smo ih sve pročitali, a zatim odgovorili na pitanja. Nakon brzog odgovora, dobili smo sledeću lokaciju. Pre svakog logotipa bilo je potrebno da se ceo tim uslika i postavi fotografiju na onlajn platformu projekta.

 

Nakon upoznavanja grada zajedno sa učesnicima projekta, dočekali su nas u školu u narodnim nošnjama sa tradicionalnim običajima. Upoznali smo nastavnike, učenike i školu u kojoj ćemo provesti sledeću nedelju. Videli smo kancelarije u kojima ćemo raditi radionice i nismo gubili vreme, odmah smo dobili zadatke.

 

Drugi dan mobilnosti

Nakon upoznavanja grada i druženja u timu, organizovana je radionica u kojoj je pokazano šta algoritam zapravo znači. Svaka grupa je nacrtala "čudovište" a zatim u algoritmu dala uputstva kako da se napravi čudovište. Razmena algoritama po grupama trebalo je da rezultira čudovištem od plastelina. Na kraju smo uporedili nacrtane i napravljene figure. Zaključak je da dobar algoritam uvek vodi do rezultata.

Popodne smo pravili animacije čudovišta. Koristili smo i diode, spajali ih na baterije i osvetljavali njihove delove.

  

Posetili smo muzej i razgovarali o sličnostima između kodiranja i grnčarije. U stvari, mnogo je akcija koje se poklapaju, a sutra na radionici ćemo se i sami uveriti.

Posle obilaska muzeja i velikog broja eksponata koje smo videli, pokušali smo da i sami napravimo nešto slično. Koristeći "šifrovanje" četkom i bojom uživali smo u radionici "Šifrovanje i grnčarija". Proveli smo sate kodirajući keramičke posude.

Treći dan mobilnosti

Učestvovali smo u radionici gde smo naučili kako da programiramo mikro bit. Mikro bit se koristi u redovnoj nastavi u bugarskim školama, pa smo naučili kako da ga povežemo sa programiranjem u našim školama i kako da ga na najbolji način iskoristimo. Na početku smo se upoznali sa mogućnostima mikro bita, a kasnije smo dobili zadatak da napravimo figuru koja svetli raznim bojama.

Kasnije su učesnici projekta imali priliku da vide kako se pravi video igrica u vidu kviza koji se može koristiti za testiranje. Pitanja su bila iz različitih STEM oblasti, pa su učenici uživali u pokušaju da budu najbrži i pobede u igri. Upoznali su se sa programom za kreiranje ovakvog kviza u vidu igre.

Posle napornog rada posetili smo Trojanski manastir. Uživali smo u gostoprimstvu lokalnog monaha koji nam je objasnio čitavu istoriju manastira i strpljivo odgovarao na sva naša pitanja.

 

Četvrti dan mobilnosti

 

Učesnicima projekta je predstavljen Skratch program za kreiranje igara. Naučili su da kreiraju objekat, da ga pokreću i zadaju mu različite zadatke.

Sledeća radionica bila je u hemijskoj laboratoriji. Uz razne eksperimente, razgovarali smo o tome kako možemo da koristimo IKT u hemiji.

Posetili smo grad Veliko Trnovo. Mesto gde je Sveti Sava proveo svoje poslednje dane, a često ga posećuju hodočasnici. Veliko Trnovo u Bugarskoj nazivaju i bugarskom Svetom gorom, jer krije više od 100 pravoslavnih crkava. Najpoznatija građevina je tvrđava Carevec, a svake godine očekuju milion turista. Iako je padala kiša i sneg, nije nam smetalo da prošetamo tvrđavom i razgledamo sve znamenitosti grada.

Posetili smo i „Malu Bugarsku“ gde smo videli makete svih poznatih građevina iz cele zemlje.

Uveče je organizovana zajednička večera koja je uz folklor i DJ-a protekla u skladu sa divnim druženjem.

 

Peti dan mobilnosti

 

Poslednje jutro smo proveli obilazeći nastavu u školi. Bilo je zanimljivo i korisno razmeniti iskustva sa nastavnicima i decom. Učenici su takođe imali priliku da se okušaju u rešavanju matematičkih zadataka.

U popodnevnim časovima predstavljena je video igrica koja je finalni proizvod našeg projekta. Učenici su po prvi put imali priliku da isprobaju kako igra funkcioniše. Završnoj ceremoniji prisustvovali su predstavnici opštine, nastavnici škole Vasil Levski i nastavnici drugih škola. Tom prilikom predstavljena su još dva projekta iz drugih škola. Bilo je zanimljivo videti njihova iskustva u oblasti Erazma. Na kraju su podeljeni sertifikati i napravljen plan dalje saradnje svih škola.

 Utisci stuednata iz Bugarske:

 

 

 

 

 

 

 This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.